Το παραπάνω project υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-2022 και απεστάλει για συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας στην επιτροπή αξιολόγησης του 3ου Πανελλήνιου διαγωνισμού με θέμα: 'Η καθαρή ενέργεια στη μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής"

Σκοπός του πρότζεκτ είναι η κατασκευή ενός αυτόνομου μίνι μετεωρολογικού σταθμού με δυνατότητες μέτρησης ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Η τροφοδοσία του σταθμού γίνεται μέσω μπαταρίας 12V, η οποία φορτίζεται μέσω ηλιακού πανέλ. Χρησιμοποιήσαμε τον αισθητήρα BME280 της Bosch συνδεδεμένο σε μια πλακέτα με τον μικροελεγκτή ESP8266.

Αποτελέσματα – Συμπεράσματα

Τόσο ο αισθητήρας BME280, όσο και ο μικροελεγκτής ESP8266 αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αξιόπιστοι για μακρόχρονη απροβλημάτιστη λειτουργία. Το μόνο πρόβλημα είναι η κατά μισό περίπου βαθμό Κελσίου αυξημένη τιμή θερμοκρασίας που μετράει ο αισθητήρας BME280, ένα ευρύτερα γνωστό πρόβλημα που οφείλεται στη θερμότητα που εκπέμπουν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που συναποτελούν τον αισθητήρα. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσω του λογισμικού, αφού προηγουμένως συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία από την λειτουργία της διάταξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς είναι πολύ πιθανή μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η απόκριση του web server που «στήθηκε» στον μικροελεγκτή ESP8266 στις αιτήσεις αποστολής δεδομένων των «πελατών» υπήρξε απόλυτα ικανοποιητική. Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν οφειλόταν σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα προβλήματα του σχολικού δικτύου, αφού ο server «βγαίνει» στο διαδίκτυο μέσω μιας από τις στατικές διευθύνσεις του Σχολείου (3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας) που προμηθεύει το Σχολείο το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Για να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα λειτουργίας του server, έχει ρυθμιστεί η μέσω λογισμικού αυτόματη επανεκκίνηση της διάταξης μια φορά κάθε επτά (7) ημέρες.

Η τροφοδοσία της διάταξης μέσω μπαταρίας κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μην επιβαρύνεται το Σχολείο από το οποιοδήποτε κόστος για τη λειτουργία της, πέραν βεβαίως του αρχικού κόστους αγοράς της μπαταρίας και του συστήματος φόρτισης μέσω ηλιακού πανέλ. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί το βασικό λόγο της επιλογής μας, αφού έτσι κι αλλιώς η ενεργειακή κατανάλωση της διάταξης είναι πολύ μικρή, αλλά βασικός στόχος ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών του σχολείου μας και η βιωματική επαφή τους με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Η ομάδα μαθητών που συμμετέχει στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την κλιματική αλλαγή είναι με αλφαβητική σειρά:

1. Γιώτης Σταύρος

2. Καρρά Ανδρομάχη

3. Κούτσικος Αθανάσιος

4  Μητσιώνης Μάξιμος

 Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές που εργάστηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα, τα απογεύματα, στο εργαστήριο Πληροφορικής του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας. Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα και για μιά ακόμη φορά, τον κ Νούση Βασίλειο, υπεύθυνο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Θεσπρωτίας για την αστείρευτη υπομονή του στην επιστημονική καθοδήγηση των μαθητών μας. Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία.

 

IMG 9577  IMG 9573
 
 IMG 9580  IMG 9565
 IMG 9564